K atmosfére Vianoc patrí vyzdobený stromček a betlehemy

20.12.2006 Celý región

Slávnostne vyzdobený vianočný stromček osvetlený sviečkami je na Slovensku i v mnohých iných krajinách tradičnou súčasťou Vianoc. Kresťanskú symboliku stále ...
Slávnostne vyzdobený vianočný stromček osvetlený sviečkami je na Slovensku i v mnohých iných krajinách tradičnou súčasťou Vianoc. Kresťanskú symboliku stále zeleného stromu so sviečkami a červenými guľami možno interpretovať rôzne.

Zeleň bola už v predkresťanskej dobe znamením nádeje na nový život uprostred zimy a kresťanstvo túto symboliku preberá. Zároveň sa vianočný stromček stavia na počesť príchodu Spasiteľa, tak ako ho so zelenými ratolesťami vítali v Jeruzaleme. Červené jabĺčka alebo gule zase symbolizujú biblický strom života, z ktorého jedli Adam a Eva, hoci to mali zakázané. Sviečky na stromčeku sú symbolom viery v Ježiša Krista ako Svetla sveta. Šírenie vianočného stromčeka do celého sveta sa začalo hlavne po II.svetovej vojne. Dnes sú vianočné stromčeky samozrejmosťou aj v krajinách bez kresťanských tradícií, napríklad v Japonsku či Indii. Pre katolíckych veriacich sú významným symbolom vianočných sviatkov jasličky a scéna betlehema s postavami Svätej rodiny, troch mudrcov, pastierov a anjelov. Za pôvodcu betlehemskej tradície sa pokladá sv. František z Assisi, ktorý postavil prvý betlehem v roku 1223 v talianskom Greccio. Jasličky a betlehemy ako symbol Vianoc sa neskôr rozšírili v Španielsku, v južnom Nemecku a ďalších oblastiach Európy. Táto tradícia sa rýchlo šírila najmä po roku 1600. Dnes sa betlehemy vyrezávajú a zhotovujú z najrozličnejších materiálov a rôznych veľkostí. Vianočný stromček opäť zažiari aj vo Vatikáne. Strom pre pápeža Benedikta XVI. priviezli tento rok z talianskej Kalábrie. Na takmer tridsaťmetrovom strome inštalovanom na Námestí sv. Petra vo Vatikáne sa rozsvieti 20-tisíc sviečok. Neďaleko neho bude stáť betlehem, v ktorom zo sedemnástich postáv v nadživotnej veľkosti je deväť originálnych, vytvorených v roku 1842 sv. Vincentom Pallottim. Túto tradíciu zaviedol pápež Ján Pavol II. v roku 1982, informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS).
(TASR)
 

Vyberte región